Cinkíztesztoldat, 200 ml
0,1(m/m)%-os cink-szulfát heptahidrát oldat |
|
Elérhetőség: | RAKTÁRON |
Szállítási díj: | 1.510 Ft |
|
Leírás
– Kb. 40 teszt elvégzésére elegendő.
– Barna, gyógyszertári PET-flakonban forgalmazzuk.
– Elarthatósága hűtőben tárolva: 2 év
A legtöbb ember súlyosan cinkhiányos, és ilyen hiányállapotokban a cinkpótlásnak számtalan áldásos hatása van (többek között látványosan javítja a fehérjeszintézist – ami talán legszembetűnőbben a sebgyógyulásból látszik –, kedvezően hat a pajzsmirigy és az immunrendszer működésére, és szükség esetén serkenti a gyomorsavtermelést). A cinkpótlás ideális módja az, ha az ember rendszeresen (kezdetben 1–2 hetente, később ritkábban) nézi a cinkszintjét, és az alapján növeli, tartja vagy csökkenti az adagját. A cinkszint ellenőrzésére az általam ismert legjobb módszer az ún. cinkízteszt, angolul zinc tally test vagy zinc taste test, amelyet a fenti oldattal kell végezni a következőképpen: tegyen Maga elé egy órát, majd vegyen a szájába kb. 5 ml (mérleggel kimérve kb. 5 g), előzőleg a hűtőből kivett és szobahőmérsékletűre felmelegedett tesztoldatot, és tartsa ott 30 másodpercig, közben ízlelgetve és az időt figyelve, a végén pedig köpje ki. Ha az első 10 másodperc alatt nem érzett semmit, csak vízízt vagy enyhe édes ízt, az már egyértelműen súlyos cinkhiányra utal, de a későbbi, a cinkpótlás megkezdése utáni teszteredményeivel való összehasonlítás céljából ilyenkor érdemes további 20 másodpercig figyelnie az ízélmény alakulását.
Ha 10 másodpercnél nem később „száraz”, fémes, savanyú, keserű vagy szódabikarbóna-szerű ízt kezd érezni, az közepes mértékű cinkhiány jele.
Ha az oldat szájba vétele után rögtön érez valamilyen enyhe, nem feltétlenül kellemetlen ízt, amely a 10. másodperc környékére felerősödik, akkor enyhe cinkhiánya van.
És végül, ha rögtön az elején erős, kellemetlen ízélményben van része, amely után szükségét érzi kiöblíteni a száját, az megfelelő cinkszintre utal.
Leírás és Paraméterek
– Kb. 40 teszt elvégzésére elegendő.
– Barna, gyógyszertári PET-flakonban forgalmazzuk.
– Elarthatósága hűtőben tárolva: 2 év
A legtöbb ember súlyosan cinkhiányos, és ilyen hiányállapotokban a cinkpótlásnak számtalan áldásos hatása van (többek között látványosan javítja a fehérjeszintézist – ami talán legszembetűnőbben a sebgyógyulásból látszik –, kedvezően hat a pajzsmirigy és az immunrendszer működésére, és szükség esetén serkenti a gyomorsavtermelést). A cinkpótlás ideális módja az, ha az ember rendszeresen (kezdetben 1–2 hetente, később ritkábban) nézi a cinkszintjét, és az alapján növeli, tartja vagy csökkenti az adagját. A cinkszint ellenőrzésére az általam ismert legjobb módszer az ún. cinkízteszt, angolul zinc tally test vagy zinc taste test, amelyet a fenti oldattal kell végezni a következőképpen: tegyen Maga elé egy órát, majd vegyen a szájába kb. 5 ml (mérleggel kimérve kb. 5 g), előzőleg a hűtőből kivett és szobahőmérsékletűre felmelegedett tesztoldatot, és tartsa ott 30 másodpercig, közben ízlelgetve és az időt figyelve, a végén pedig köpje ki. Ha az első 10 másodperc alatt nem érzett semmit, csak vízízt vagy enyhe édes ízt, az már egyértelműen súlyos cinkhiányra utal, de a későbbi, a cinkpótlás megkezdése utáni teszteredményeivel való összehasonlítás céljából ilyenkor érdemes további 20 másodpercig figyelnie az ízélmény alakulását.
Ha 10 másodpercnél nem később „száraz”, fémes, savanyú, keserű vagy szódabikarbóna-szerű ízt kezd érezni, az közepes mértékű cinkhiány jele.
Ha az oldat szájba vétele után rögtön érez valamilyen enyhe, nem feltétlenül kellemetlen ízt, amely a 10. másodperc környékére felerősödik, akkor enyhe cinkhiánya van.
És végül, ha rögtön az elején erős, kellemetlen ízélményben van része, amely után szükségét érzi kiöblíteni a száját, az megfelelő cinkszintre utal.